Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

21.03.2025 39

   DOWN SENDROMU NEDİR?

   Down Sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudundabulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21.kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down Sendromu tedaviedilebilen bir hastalık değil, genetik birfarklılıktır.

   DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDAZEKA GELİŞİMİ NASILDIR?

   Her çocuk gibi Down Sendromlu çocuklar dafarklı zeka seviyesine, yeteneğe ve kişiliğesahiptirler. Burada kilit nokta; çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dilterapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibiseçenekler aileler tarafından iyicedeğerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.

   DOWN SENDROMLU BİREYLERİNÖZELLİKLERİ NELERDİR?

   Down Sendromlu bireylerin kendilerine has, belirgin fiziksel özellikleri vardır. Bunlar; ufak yassı kafa, kısa boyun ve geniş ense, yassı burun kemeri, normalden düşük bir seviyede ve çoğu zaman düzensiz şekilde kulaklar, yukarı doğru çekik ve birbirinden ayrık gözler, geniş eller, kısa ve tombulparmaklar, avuç içinde normalden daha derin olan tek çizgi ve düşük kas gerginliği, açık ve hassas ten şeklinde sıralanabilir.

   DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDA EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAMALIDIR?

Eğer çok ciddi bir sağlık sorunu yoksa 0-2ay içerisinde erken müdahale ve fizyoterapi başlamalı. Aileler bebeklik döneminde çocuğun gelişimde kilit rol oynamaktadırlar. Bebekle oynamak, konuşmak, şarkılar söylemek, onun yeterli uyaranları almasını,sosyal ortamlara sokarak farklı çevreleri tanımasını sağlamak önemlidir ama bütün bunların yanı sıra doğumdan itibaren fizyoterapist ve özel eğitim uzmanı desteği almak da gerekmektedir. Eğitim desteğine ücretsiz olarak ulaşmak mümkündür. Bunun için bebeğin tanı sonucu ilebirlikte Sağlık Bakanlığının duyurduğu hastanelerden birine giderek bebeğin engel derecesini ve durumunu belirten bir kurul raporu almak ve bu raporla birlikte ikametedilen bölgedeki Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) giderek rapor çıkartmak gerekmektedir. Down Sendromlu bebeklerin gelişim geriliği yaşadığı bilinen bir gerçektir. Eğitime erken başlamak ; gecikme başlamadan yaşıtları ile arasında açılacak makasın mümkün olduğuncadar tutulmasını sağlar.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki linkte yer alan broşürümüzü inceleyebilirsiniz.

meb_iys_dosyalar/16/07/763305/dosyalar/2025_03/21084440_21martdownsend.pdf