FARKLILIĞIMIZ YOK, ORTAKLIĞIMIZ ÇOK! 2 NİSAN DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜNDE; “OTİZME KIRMIZI IŞIK YAK”
2 NİSAN DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ
OTİZM NEDİR?
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ve belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren bir gelişimsel yetersizlik ve nörolojik bozukluktur. Bu durum, bireyin gördüklerini, duyduklarını ve duyumsadıklarını doğru algılamaktan alıkoyar; sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen sosyal ilişkilerde, iletişimde ve davranışlarda ciddi sorunlar doğurur.
Otizm Spektrum Bozukluğunun Nedenleri Nedir?
Otizmin nedeni günümüzde hala tam olarak bilinmemektedir. Ancak çeşitli risk faktörleri (örn., çevresel faktörler) ve bu faktörlerin etkileşiminin (örn. çevresel faktörler ve genetik alt yapı) otizmin görülmesine yol açabileceği tartışılmaktadır. Otizmin nedenleri beynin yapısında ve işleyişinde farklılıklar gibi nörobiyolojik nedenler, genetik nedenler ve çevresel nedenler olmak üzere üç grupta tartışılmaktadır. Çevresel faktörler, genetik alt yapısı oluşmuş bireylerde otizm riskini artırmaktadır. Hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin netleştirilmesine yönelik araştırmalar devam etmektedir.
OTİZMDE ERKEN TANININ ÖNEMİ
Eğer çocuğunuzun gelişiminde bir aksilik olduğundan kuşkulanıyorsanız, en kısa zamanda bu kuşkularınızla ilgili uzman görüşü almalısınız. Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek kişiler, çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologlarıdır. Bu uzmanlar ayrıntılı değerlendirme yaparak, çocuğunuzda otizm olup olmadığını, otizmin derecesini, zeka ve gelişim düzeylerini tespit ederler. Eğitim olabildiğince erken başlamalıdır: Eğitime, çocuğa otizm tanısı konulur konulmaz başlanmalıdır. Günümüzde otizm tanısı 3 yaştan önce konabilmektedir. Otizmli bir çocuğa , ne kadar erken yaşta teşhis koyulur ve ihtiyaçları olan özel eğitimi ne kadar çabuk başlanırsa, yaşam becerilerine kavuşma şansları da o kadar fazlalaşır.
Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar hangi eğitim hizmetlerinden yararlanabilirler?
Çocuğun eğitim hakkını kullanması için bulunduğu yerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) başvurmalı ve çocuğun eğitsel değerlendirme ve tanılaması yapılmalıdır. RAM’da hazırlanacak eğitsel plandaki görüş doğrultusunda il ya da ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu, otizmli çocuğunuz için en uygun olan eğitim ortamına yerleştirme kararı verir. Yerleştirme seçenekleri şunlardır:
Kaynaştırma: Kaynaştırma, özel eğitim gerektiren bir öğrencinin diğer öğrencilerle birlikte okulöncesi, ilköğretim ya da ortaöğretim kurumlarında eğitim almasıdır.
Özel Eğitim Sınıfı: Özel eğitim sınıfları, resmi ve özel okulların bünyesinde özel eğitim gerektiren öğrenciler için açılan sınıflardır. Otizmli çocuklar için açılan özel eğitim sınıflarında sınıf mevcudu en fazla 4 öğrencidir.